Ιστορική Αναδρομή

Η αγάπη μας για το bowling μεγάλη, για τα παιδιά ατελείωτη

   

Το μπόουλινγκ έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία, και σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Ένας Βρετανός ανθρωπολόγος, ο Sir Flinders Petrie, που ανακάλυψε το 1930 μια συλλογή από αντικείμενα στον τάφο ενός παιδιού στην Αίγυπτο θεώρησε ότι χρησιμοποιήθηκαν για μια αρχική μορφή bowling . Εάν είχε δίκιο, τότε το bowling πρωτοεμφανίστηκε το 3200 π.χ.

Η σημερινή μορφή του παιχνιδιού για πρώτη φορά καταγράφεται σ' ένα βιβλίο του 1200 για την πόλη του Λονδίνου, όπου έλαβε μέρος και το πρώτο παιχνίδι σε κλειστό χώρο το 1455. Στην Αμερική, παιχνίδι μεταφέρεται με τους Ολλανδούς αποίκους που φτάνουν στην περιοχή του σημερινού Μανχάτταν το 1626. Το παιχνίδι που παίζουν είναι ακόμη με 9 κορίνες. Γίνεται πολύ δημοφιλές με την επέκταση των εποίκων στις δυτικές πολιτείες και τα επόμενα χρόνια παίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη, στο ανεξάρτητο πλέον κράτος των Η.Π.Α.
Το 1986, ιδρύεται η ABC (American Bowling Congress) που βάζει σε τάξη προδιαγραφές μπαλών, διαδρόμων, κορίνων και θέτει ενιαίους κανόνες για όλη την Αμερική. Η πρώτη μπάλα από σκληρό πλαστικό εμφανίζεται το 1905. Το 1946 η εταιρία AMF τελειοποίησε τη μηχανή, που πλέον στήνει αυτόματα τις κορίνες, φτάνοντας το παιχνίδι στην σύγχρονη μορφή του.
Πλέον το Bowling έχει πάρει τη θέση του στην παγκόσμια αθλητική οικογένεια και παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω από 120 χώρες του κόσμου. Έχει αναγνωριστεί σαν άθλημα αθλητικής δεξιοτεχνίας, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή από το 1979 και είναι στον κατάλογο των υπό ένταξη αθλημάτων, στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιάδων. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα πάνω από 50 αίθουσες διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια και 42 σύλλογοι. Το άθλημα το φιλοξενεί η Ε.Γ.Ο. (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ) και ανήκει στα αναγνωρισμένα αθλήματα της Γ.Γ.Α. έχοντας Εθνικές ομάδες σε όλες τις κατηγορίες (Άνδρες, Γυναίκες και Παιδιά) και Πανελλήνια Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.